Publicaties

PORTRET VAN MERELBEKE

G.F. KK, Aldis 020

PORTRET VAN MERELBEKE’ anno 2013-2014 Inwoners verenigd in woord en beeld

Een prachtig cultureel-historisch boek waaraan de Merelbekenaren nog veel plezier zullen beleven.

Fotografie: Benny De Grove    Gedichten: Yerna Van den Driessche

ISBN:9789090283449

Verkrijgbaar bij het gemeentebestuur van Merelbeke

Voorwoord: Burgemeester: Filip Thienpont, Schepen van Cultuur: Bertrand Vrijens, Prof. dr. Jean Paul Van Bendegem

MENDELJEVKOORTS

kaft Mendeljevkoorts 003

In haar tweede bundel MENDELJEVKOORTS  ziet Yerna gelijkenissen tussen chemische processen en menselijke interacties. Hier gaat het over het ontstaan van de wereld, het einde en alles wat daar tussen ligt. Zoals chemische stoffen op elkaar inwerken en nieuwe stoffen ontstaan, zo beïnvloeden mensen elkaar, onderhouden ze complexe relaties, is er sprake van tegenpolen en dwarsliggers, prikkels en snelle geleiders.

Zij beschouwt de mens als een maatschappelijk product. De structuur houdt ze strak in de hand, daarbinnen gaan alle teugels los.

Het is een op zijn zachtst gezegd ongewone combinatie, chemie en poëzie. Door haar onbevangen blik en frisse, poëtische aanpak brengt Van den Driessche een boeiende eigen visie op mensen en hun omgeving.

ISBN 978-94-91455-07-0

Kostprijs:16€

te verkrijgen bij uitgeverij P en in elke boekhandel

Over Mendeljevkoorts

Fleur De Meyer recenseert Mendeljevkoorts in de  Poëziekrant

Stefan Van den Bossche recenseert Mendeljevkoorts in  De Leeswolf

Bouke Vlierhuis recenseert Mendeljevkoorts op De Contrabas.

 

 

RECONSTRUCTIE

Kaft reconstructie Mendeljevkoorts 003  Kaft reconstructie Mendeljevkoorts 002

Yerna Van den Driessche probeert de gruwelijke dood van haar geliefde zus te verwerken. Nadat ze gisteren nog kotste op de resten van haar en huid, gaat ze aan de slag met cuttermes en zuiver vinyl om haar gezicht (letterlijk) te reconstrueren., want ‘verdriet op maat gesneden draagt makkelijker’.

ISBN 978-90-79433-34-6

Kostprijs: 15€

te verkrijgen bij uitgeverij P en in elke boekhandel

 Over Reconstructie:

Philip Hoorne in Knack

‘Met een dergelijke thematiek kan je als dichter twee kanten uit: ofwel verlies je ook nog eens je eigen gezicht, of je kunt, zoals Yerna Van den Driessche het doet, met treffende woorden en pakkende beelden een waardigheid en ontroering aanslaan die puur, oprecht en sereen is.’

Yves Joris op Poëzierapport

‘Ik moet me inhouden om niet uit elk gedicht te citeren, want dan is er geen reden meer om deze bundel te kopen.’

‘Slechts 29 gedichten, maar wel poëzie die borg staat voor vele uren leesplezier.’

Bouke Vlierhuis in ORP
Reconstrueren wat niet te reconstrueren is

Vanaf het begin was het duidelijk dat de gedichten van Yerna ‘iets’ hadden. Altijd stond het beeld centraal in haar poëzie, maar nooit ging het alleen om het beeld. Er was ook altijd iets te vertellen. Het beeld stond, helder geformuleerd en zonder al te veel omhaal beschreven, in dienst van het verhaal van het gedicht. En dat verhaal ging altijd over een van de ‘grote’ thema’s: de dood, het lijden, de liefde, familie en relaties. Het was het soort poëzie, kortom, dat mensen raakt en het is dan ook niet verwonderlijk dat Van den Driessche vrijwel onmiddellijk hoog begon te scoren bij allerlei poëzie-wedstrijden. Dank zij haar geïnspireerde voordracht werd ze ook op het podium een graag geziene gast.

Pascal Cornet in de  Poëziekrant

In het NUMMER 2 ( MAART – APRIL ) van de vernieuwde POËZIEKRANT schrijft PASCAL CORNET in de rubriek  OPMERKELIJKE DEBUTEN

Het moet zijn dat verdriet hard is want ‘op maat geschreven’ wordt het zachter. En bovendien, dat op maat schrijven dicht de door het verdriet veroorzaakte wonde. Zo ongeveer lees ik de slotstrofe van deze opmerkelijke debuutbundel:

Het laatste gedicht van de tweede grote cyclus  (‘Uitfaden’) brengt een zeer effectvolle afwisseling van eigen gevoelens met citaten uit het dossier waarin Alices dood als ‘zonder gevolg te seponeren’ wordt geklasseerd.

Lees de volledige recensie:

Joanan Rutgers over ‘Reconstructie’ op Nederlands.nl

De bundel is een meer dan geslaagd eerherstel van haar zus en een weergaloos eerbetoon, ze heeft met haar poëzie haar zus weer een stralend gezicht gegeven, dat is op zich al diep ontroerend en uiterst liefdevol, maar als de kwaliteit ook nog eens ver boven het gemiddelde uitstijgt, dan is de missie dubbel geslaagd.

Begin van de inleiding Reconstructie door BART STOUTEN

Ik ben binnengedrongen in een prachtig woud. Het is er gevaarlijk, een beetje hachelijk, het is er soms koud en donker, maar het geurt er heel fris, als vlak na de regen, en wanneer het eerste zonlicht doorbreekt heeft de weldadige warmte een rustgevend en kalmerend effect. In deze woorden heb ik alles gezegd over de poëzie van Yerna van den Driessche. En ik weet waarom ik dat beeld van een woud inzet. Een flits van evidentie gaf me dat beeld in.  (copyright) Bart Stouten