Mendeljevkoorts

kaft Mendeljevkoorts 003

In haar tweede bundel MENDELJEVKOORTS  ziet Yerna gelijkenissen tussen chemische processen en menselijke interacties. Hier gaat het over het ontstaan van de wereld, het einde en alles wat daar tussen ligt. Zoals chemische stoffen op elkaar inwerken en nieuwe stoffen ontstaan, zo beïnvloeden mensen elkaar, onderhouden ze complexe relaties, is er sprake van tegenpolen en dwarsliggers, prikkels en snelle geleiders.

Zij beschouwt de mens als een maatschappelijk product. De structuur houdt ze strak in de hand, daarbinnen gaan alle teugels los.

Het is een op zijn zachtst gezegd ongewone combinatie, chemie en poëzie. Door haar onbevangen blik en frisse, poëtische aanpak brengt Van den Driessche een boeiende eigen visie op mensen en hun omgeving.

ISBN 978-94-91455-07-0

Kostprijs:16€

te verkrijgen bij uitgeverij P en in elke boekhandel

Over Mendeljevkoorts

Fleur De Meyer recenseert Mendeljevkoorts in de  Poëziekrant

Stefan Van den Bossche recenseert Mendeljevkoorts in  De Leeswolf

Bouke Vlierhuis recenseert Mendeljevkoorts op De Contrabas.

De meest onheilspellende gedichten bewaart deze bundel voor het laatst, in de afdeling ‘In de vuurlinie’. Hier zijn nitroglycerine, octaan en vitriool de begeleidende chemicaliën en komt haar onderkoelde stijl het beste tot zijn recht. We eindigen met het lange gedicht ‘Ergens op weg’, een fragmentarisch relaas van een verkrachting langs een donkere weg. Na een kat-en-muisspel (hij rijdt verder / enkele meters / stopt / rijdt verder / stopt) en een achtervolging valt de protagoniste in handen van haar belager:

je krampt verkrampt

je laat gaan
je ziet bomen lopen
een vos die stokstijft
een ree die rechtstaand sterft

Ik zal wel een zieke geest zijn, maar ik vind Yerna Van den Driessche het best als ze over gruwelijkheden schrijft.

 

Sarah Verhasselt recenseert Mendeljevkoorts in Kunsttijdschrift Vlaanderen

Het is een gewaagde combinatie: chemie en poëzie. Maar niet voor Yerna Van den Driessche, zij is zowel dichter als laborante. Deze dichtbundel levert daarom enkele chemisch geladen gedichten op. Ook een vleugje humor ontbreekt niet; het eerste gedicht van de bundel ‘Stipje’ steekt al meteen de draak met ledige zon-zee-strandvakanties.  Meer van dat, graag.

Tom Veys over Mendeljevkoorts: De zoektocht naar elementen. 

In ‘Apocalyps’, ‘Ergens op weg’ tovert Yerna een wereld die stilstaat of op ontploffen staat. Waterstofbom is de laatste formule die gebruikt wordt. Ik zou graag deze apocalyps omdraaien in mijn bespreking. Ik zou willen spreken over een taalwonder dat tot stand kwam. ‘Mendeljevkoorts’ is een uniek album met verrassende elementen en originele zinnen.

Lees de volledige bespreking:  http://tomveys.blogspot.be/2015/08/bespreking-van-mendeljevkoorts-van.html